Ambacht en design in tijden van technologie

De Vormforensen is een grafisch ontwerpstudio en Anne-Marie en Annelou geven beide les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Vanuit de rol als docent merken ze op dat er een hernieuwde vraag naar grafische ambachtelijke kennis is vanuit de studenten. De werkplaatsen worden steeds meer gebruikt door studenten die opzoek gaan naar de kennis over diverse printtechnieken maar ook het ontwerpen van letters. Afgelopen jaren zagen ze dat studenten de kennis over het binden van boeken willen ervaren en delen. De opleidingen in Nederland voor dit ambacht zijn bijna verdwenen, op de academies of in grafische werkplaatsen wordt nog wel een enkele cursus gegeven. Het enthousiasme voor dit ambacht (boekbinden) wordt steeds meer zichtbaar bij huidige studenten.

Kennisdeling over boekbinden is van belang voor de nieuwe generatie ontwerpers en de grafische ontwerp studenten. En wie draagt de expertise en (hand)boekbindkunst over?

De huidige generatie grafisch ontwerpers is er om deze kennis over te dragen. Daar is nog de kennis en zijn er nog contacten met een oudere generatie boekenmakers, maar is er ook aansluiting bij een generatie grafisch studenten die met computers, mobiele telefoons, e-books, open-software en online community zijn opgegroeid en ontwerpen.

In december ontmoetten we boekbindlegende Gijs Wortel (79 jaar, winnaar van de Cultuurprijs 2008) in zijn werkplaats tevens archief te Someren. We zijn onder de indruk geraakt van zijn kennis, leven als boekbinder en zijn bijzondere collecties. De gedeelde passie heeft tot vele gesprekken over boeken maken geleid. Op de weg naar Arnhem zeiden we tegen elkaar ‘dit moet een boek over boeken maken worden’. Deze kennis moeten we verzamelen en opslaan voor onze studenten.