Het Verhaal

Kennisoverdracht en een passie voor boeken maken

WAT
Met dit boek slaan we een brug tussen generaties boekenmakers. We delen de kennis en het ambacht Onder de titel ‘Mooie boeken maak je samen’ slaan we een brug tussen generaties boekenmakers. Dat zijn ontwerpers, drukkers , binders en de leveranciers van de benodigde materialen zoals papier, bandmaterialen enz. We delen de nog aanwezige kennis en ervaring van het ambacht van boekbindlegende Gijs Wortel. Het boek neemt je mee door een selectie van 34 bijzondere bindproducties en projecten die de veranderingen van de grafische industrie zichtbaar en leesbaar maken. De huidige en toekomstige boekenmaker kan zich voeden met tips van Gijs, een lexicon aan vaktermen en bindtechnieken. Met deze basiskennis kunnen nieuwe ideeën en mogelijkheden voor het maken van mooie boeken verder uitgewerkt worden met gebruikmaking van de huidige technieken.

Samen met auteur Alex de Vries en Erik Smits werkte afgelopen periode samen aan de inhoud van het boek. Het productieteam bestaat uit Drukkerij Tielen, papierleverancier IGEPA, binderij Brepols, Van Heek Textiles en Gijs Wortel Binding.

Het boek heeft drie delen; verleden, heden en toekomst waarin Gijs zijn levensverhaal vertelt wordt. Aan de hand van een selectie van 34 boeken nemen we de lezer mee door Gijs zijn leven en zijn ontwikkeling als binder. Het boek wordt machinaal gebonden, maar zal in de band gezet worden door Gijs zelf.

WIE

Gijs Wortel (binder)

Gijs Wortel (79) is geboren in Amsterdam en kwam al heel vroeg in aanraking met het boek binders vak. Hij werd opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School en SGV in Utrecht. Hij werd docent en directie lid op de Grafische MTS in Amsterdam en had diverse mangementfuncties bij twee grote boekbinderijen in Nederland, Spiegelenberg en Stokkink. Vanuit Wortel Binding begeleid en bind hij nog steeds en werkt hij samen met ontwerpers. Een aantal mooie samenwerkingen zoals het SHV-boek wat hij ontwikkelde met Irma Boom, de kunstboeken die hij nog steeds ontwikkeld met Mark van den Eijnden en het levensproject de Atlas Blaeu van der Hem. Naast de binderij waar hij op het moment in Someren elke dag te vinden is verzameld hij boeken, materiaal en gereedschappen uit de grafische geschiedenis.
Gijs won in 2008 de Grafische Cultuurprijs en zijn vakmanschap is nog steeds actueel en waardevol voor de huidige ontwerpers, binders en drukkerijen.

Alex de Vries (auteur) – Uitgeverij De Zwaluw | Stern / Den Hartog & De Vries

Alex de Vries (Erica 1957) maakte in 1975 en 1976 met zijn schoolgenoten Tom Ordelman, Karel Evers en Wilbert Cornelissen het literaire tijdschrift In Foro. Tijdens zijn studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht richtte hij met Arjen Kok en Rob Smolders het tijdschrift over hedendaagse kunst Metropolis M. op. Na het afbreken van zijn studie was hij voor het Shaffy Theater in Amsterdam van 1984 tot 1899 redacteur van het Shaffy Bulletin. In 1992 nam hij het initiatief voor het tijdschrift De Kunsten van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Van 1997 tot 2001 was hij directeur van de Academie voor Kunst en Vormgeving ’s-Hertogenbosch. Sinds 2001 is hij binnen de firma Stern/Den Hartog & De Vries, waar uitgeverij De Zwaluw een onderdeel van is, onafhankelijk schrijver, tentoonstellingsmaker en adviseur op het gebied van kunst en cultuur. Hij werkt in opdracht van uiteenlopende culturele instellingen zoals musea, kunsthogescholen, festivals en overheden. Hij schreef een aantal monografieën over beeldend kunstenaars zoals Hendrik Valk, Piet Slegers, Roland Sohier, Jacobien de Rooij, Lotte van Lieshout en Simon Oud. Van zijn hand verscheen ook een aantal kronieken zoals ‘München Kroniek – Anna Frydman Tekent’. In 2018 publiceerde hij een omvangrijke monografie over beeldend kunstenaar Marten Hendriks. Hij publiceert regelmatig op de website van het online magazine Mister Motley.

Erik Smits (fotograaf)

Erik Smits (Woudrichem, 1973), studeerde af aan de fotoacademie Amsterdam in 2006 en werkt sindsdien voornamelijk als portretfotograaf voor diverse opdrachtgevers. Je zou zijn foto’s tegen gekomen kunnen zijn in de Volkskrant (Volkskrant Magazine), Het Parool en HUMO. Voor het boek van Gijs kozen we een portret vorm per boek. De aandacht en elk verhaal wordt niet alleen verteld maar ook uitgedragen in een of meerder beelden.

De Vormforensen (ontwerpers)

De Vormforensen is de ontwerpstudio van Anne-Marie Geurink en Annelou van Griensven. Ze zijn initiatiefnemers voor het maken van dit boek. Vanuit onze ontwerppraktijk werken ze vanuit inhoud naar vorm en vertellen ze verhalen om nieuwe perspectieven te geven aan een breder publiek. Door dit oude ambacht in een nieuw jasje te steken willen ze een brug slaan tussen twee generaties boekenmakers. De keuzes in materiaal zoals bijvoorbeeld de papiersoorten sluiten aan bij het tijdspad van Gijs zijn biografie. De verbindingen tussen de woorden in de introductie vinden een logische definitie in de verklarende woordenlijst. Zo kan de nieuwe generatie boekenmakers zich het vakjargon eigen maken.

Anne-Marie en Annelou geven beide les aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Vanuit de rol als docent merken ze op dat er een hernieuwde vraag naar grafische ambachtelijke kennis is vanuit de studenten. De werkplaatsen worden steeds meer gebruikt door studenten die opzoek gaan naar de kennis over diverse print-technieken maar ook het ontwerpen van letters. Afgelopen jaren zagen ze dat studenten de kennis over het binden van boeken willen ervaren en delen. De opleidingen in Nederland voor dit ambacht zijn bijna verdwenen, op de academies of in grafische werkplaatsen wordt nog wel een enkele cursus gegeven. Het enthousiasme voor dit ambacht (boekbinden) wordt steeds meer zichtbaar bij huidige studenten. Kennisdeling over boekbinden is van belang voor de nieuwe generatie ontwerpers en de grafische ontwerp studenten. En wie draagt de expertise en (hand)boekbindkunst over? 

DISTRIBUTIE

Vanaf 2 september is het boek verkrijgbaar via:
uitgeverij Waanders


ONLINE BESTELLEN

De Vormforensen shop
ArtEZ Press (na 2 september 2022)
Uitgeverij Waanders (na 2 september 2022)

CONTACT & BESTELLEN

Mooie boeken maak je samen
Transformatorplein 4
6827 AC Arnhem

The Netherlands
info@mooieboekenmaakjesamen.nl
0644688094


De Vormforensen VOF-gegevens:
Btw/VAT: NL 857074908B01
KvK: 67555179
IBAN: NL58 TRIO 0338470891

Het boek Mooie boeken maak je samen, kan via deze website besteld worden (zie homepage) of na 2 september via een van bovenstaande (online) boekhandels.